Zoeken in deze blog

vrijdag 6 januari 2017

Veilig fietsen in de winter

Kijk je ertegenop om de fiets te nemen als het weer behoorlijk tegen zit? Hier zijn enkele trucjes waarmee je ook in de winter comfortabel de baan op kan.

Meer stabiliteit

Verlaag het zwaartepunt van je fiets:
 • Zet het zadel iets lager zodat je makkelijker met de voeten bij de grond komt als je wegglijdt.
 • Vervoer bagage niet in een (zware) rugzak, maar in fietstassen aan bagagedragers (voor of achter).

Meer grip op de baan

Verhoog de weerstand tussen banden en wegdek.
 • Laat je banden een beetje leeglopen. Bij normale weersomstandigheden pomp je best tot de spanning die vermeld staat op de zijkant van de band - voor stadsfietsen 3,5 bar (70 psi) - zodat je minder hard moet trappen en je banden langer meegaan.
 • Gebruik brede banden met een grof profiel zoals mountainbikebanden. Je kan ook winterfietsbanden aanschaffen of zelf maken met tiewraps of spijkers, maar in gebieden met korte sneeuwperioden zijn die niet echt aan de orde.

De baan op!

 1. Fiets rustig met zo min mogelijk plotse bewegingen. Fiets voorzichtig, niet te snel en hou afstand, zelfs al lijkt het wegdek niet glad.
 2. Hou je fiets niet te schuin bij het opstappen en in de bochten.
 3. Begin goed op tijd te remmen en doe het geleidelijk aan met beide remmen tegelijkertijd. Rem nooit met je voorrem alleen.
 4. Hou de weg goed in de gaten. Glinsterende plekken zijn vaak ook gladde plekken. Pas vooral op met geverfde wegmarkeringen zoals zebrapaden, zeker als ze verborgen gaan onder een sneeuwlaag.
 5. Rij bij voorkeur in verse sneeuw en vermijd autosporen. Aangedrukte sneeuw kan bijzonder glad zijn.
 6. Hou afstand van de kant van de weg. Vaak loopt de weg aan de kanten iets af, waardoor je alsnog kan wegglijden. Langs de kant ligt de weg vaak iets lager, waardoor er meer sneeuw ligt met mogelijk een ijzige laag eronder.
 7. Fiets in een hogere versnelling: zo maak je minder kans om te gaan slippen.
Bron : ProVelo.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten