Zoeken in deze blog

maandag 9 januari 2017

Kiezen voor extra dikke banden.

Bredere banden zijn eigenlijk voor alle fietsers een uitkomst. Maar juist voor senioren maken ze het fietsen veiliger en comfortabeler. Veel valpartijen worden veroorzaakt door balansverstoringen en wegglijden van de band.

Fietst het niet zwaarder?

Nee!
Test ; Je pompt een gewone band op tot 4 bar en een dikke ballonband tot 2 bar.  Beide banden zullen even veel rolweerstand hebben!
Zet je 4 bar op de dikke banden, dan fiets je zelfs lichter dan op een dunnen band.

Vier grote voordelen

Ten opzichte van hard opgepompte smalle banden hebben ze de volgende voordelen:
  • Ballonbanden hebben meer grip door het grotere contactvlak met de weg. Het komt ruwweg op het volgende neer: hoe lager de bandenspanning, hoe meer grip.
  • Bij een  lagere  bandenspanning bieden ze meer comfort zonder in te boeten op rolweerstand
  • Ballonbanden vangen de balansverstoring beter op als je in de berm rijdt of op ander oneffen terrein. Veel valpartijen worden veroorzaakt door oneffenheden zoals tramrails, kuilen en hoogteverschil tussen berm en fietspad. ook bij gelijke bandenspanning rollen brede banden beter over richels dan smalle banden door de grotere omtrek van de band.
  • Met brede zachte banden kun je goed op onverharde wegen fietsen.  Met een fiets met brede banden vergroot je dus het aantal wegen waarop je prettig kunt fietsen
Nadelen zijn er eigenlijk nauwelijks. Behalve dan dat de banden wat zwaarder zijn, het frame meer ruimte moet bieden en de spatborden groter moeten. Vervangen van smalle banden door brede banden op bestaande fietsen is lastig omdat de ruimte bij spatborden en frame beperkt is.

bron : Fietserbond Nederland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten