Zoeken in deze blog

vrijdag 17 februari 2017

Prestaties e-bikes tijdens de winter

Nu de winterperiode er weer aankomt is het goed om stil te staan bij de invloed die een lage buitentemperatuur op e-bikes heeft. De kou heeft met name invloed op batterijpakketten en lcd-displays.

Batterijpakketten
Een bekende eigenschap van alle Li-ion batterij batterijpakketten is dat deze gevoelig zijn voor lage temperaturen. De temperatuursgrenzen per batterijpakket zijn hier te vinden. Dit heeft te maken met de gebruikte chemie die onderhevig is aan temperatuurseffecten. Bij temperaturen onder 10°C betekent dit over het algemeen een langere laadtijd, minder vermogen en minder beschikbare energie. Het is goed om hier rekening mee te houden en uw klanten hiervan bewust te maken.

Actieradius 
Bij de ION® batterijpakketten (zowel Li-ion als NiMH) speelt ook het batterijmanagementsysteem (BMS) een rol. Deze vermindert het vermogen bij lage temperaturen om de levensduur van het batterijpakket te verlengen. 
De actieradius zal sterk afnemen bij lagere buitentemperaturen.
Dit komt doordat de energie in het batterijpakket minder makkelijk stroomt bij kou. Bij temperaturen onder de 10°C moet u rekening houden met 5 tot 20% actieradiusverlies en bij temperaturen onder 0°C kan dit zelfs oplopen tot een afname van 10 tot 30% van de actieradius. Dit betekent dat wanneer u bij 20°C bijvoorbeeld een actieradius van 40 km haalt, dit bij 0°C met zo’n 10 km kan afnemen. Het temperatuureffect is in tegenstelling tot het ouderdomseffect tijdelijk. Dit betekent dat wanneer de omgevingstemperatuur hoger wordt, de actieradius weer terug komt op het oude niveau. Dit geldt ook voor laadtijd van het batterijpakket. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe langer de laadtijd.

Vorstsymbool
Bij een buitentemperatuur van 4°C of lager toont het display een vorstsymbool. Dit geldt alleen voor het CU3v1, CU3v2 en V-ION display. Wanneer dit symbool verschijnt kan het wegdek glad zijn. Pas uw tempo hierop aan. Daarnaast kan bij een dergelijk lage omgevingstemperatuur de actieradius van de e-bike aanzienlijk afnemen.  

Displays
Lcd-displays (bijv. Bosch en CU3) hebben de eigenschap dat deze bij lage temperaturen trager reageren. Het display is dan niet defect. Bij een stijging van de omgevingstemperatuur zullen de gegevens weer met een normale snelheid verschijnen. 
Resoneren (X)HP-motor ION technology
Met name in de winterperiode krijgen wij meldingen over het resoneren van de (X)HP-motor in combinatie met een NiMH-batterijpakket. In veruit de meeste gevallen is hier geen sprake van een defect. Het betreft namelijk een maatregel die in het systeem verwerkt is om het batterijpakket te beschermen.
Het resoneren van de motor is als volgt te verklaren. In bepaalde situaties heeft een
e-bike te maken met een lage batterijspanning. Denk hierbij aan:
Een lage omgevingstemperatuur
Een zware belasting van de e-bike (powerstand of plusprogramma)
Een ouder batterijpakket
Tijdens het optrekken
Om het batterijpakket te beschermen (en de spanning niet nog verder in te laten zakken), zorgt het ION systeem ervoor dat de ondersteuning gelijkmatig wordt teruggeregeld. Het terugregelen van de ondersteuning kan ervoor zorgen dat de motor licht gaat trillen en een resonerend geluid maakt. Dit is geen teken dat de motor en/of het batterijpakket defect is. In de meeste gevallen zal de resonantie weer verdwijnen, zodra de omgevingstemperatuur stijgt en/of de e-bike minder zwaar belast wordt.
Voor meer informatie over het opladen en de actieradius en de effecten van de kou  verwijzen we u naar de dealer- en/of gebruikershandleiding van het desbetreffende fietsmodel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten