Zoeken in deze blog

donderdag 5 januari 2017

Is je fiets WINTERKLAAR?


Gie : "De wintermaanden zijn niet alleen koud, maar vooral donker.  Je valt minder op in het verkeer en de wegen zijn gladder waardoor je minder snel tot een stilstand komt wanneer je remt.   "
Verlichting in orde?

  • In het donker val je als fietser slecht op in het verkeer.  Zorg dat je verlichting werkt

    Tip : rust je fiets uit met automatische verlichting - dat gaat automatisch aan als het donker wordt
  • Valt je licht genoeg op?  Heel wat lichten zijn nauwelijks zichtbaar.  Zeker als je nog lichten hebt die werken met oude fietsdynamo's

    Tip : Vervang ze door ledverlichting met supperleds. Die geven extra veel licht en het lichtdesign zorgt voor een breed lichtbeeld.
  • Je fiets moet voorzien zijn van reflectoren (voor en achter en op je wielen).
    Tip ; Kleef extra reflecterende stickers op je fiets en helm om nog beter op te vallen of gebruik extra spaakreflectoren.
Zijn je banden in orde?

Bij lage temperaturen zullen je banden minder grip op het wegdek hebben. Kijk of je banden nog voldoende profiel hebben. Je zal sneller kunnen remmen op een koude ondergrond en de kans op een lekke band vermindert gevoelig. Een lekke band is altijd vervelend, maar bij vriesweer wil je echt niet in panne vallen tijdens je traject.
Batterij van je e-bike!

Fiets je niet in de winter?  Bewaar je batterij dan op kamertemperatuur en vergeet niet om ze minstens om de drie maanden terug op te laden.  Doe je dat niet, dan zal je batterij sneller verslijten of zelfs onherstelbare schade oplopen (diepte ontlading).

Is je kledij aangepast voor de donkere dagen ?

Met donkere winterkleding blijf je onzichtbaar in het verkeer.  Draag een fluovestje of fluo armbanden.  Er is keuze genoeg om beter op te vallen in het verkeer.
Een helm dragen?
Een helm dragen is niet verplicht, maar het kan veel leed vermijden.  Er zijn heel wat mooie trendy helmen te verkrijgen, voorzien van reflectoren.  Er zijn er zelfs met een extra ledverlichting ingebouwd zodat je steeds gezien wordt.

Gie : "Zorg er voor dat je remmen en verlichting behoorlijk werken, je banden niet versleten zijn en dat je aangepaste kledij draagt.  Draag je niet graag een fluo fietsjasje? Dan zijn er voldoende alternatieven beschikbaar om toch op te vallen in het verkeer. Een helm is niet verplicht, maar uit eigen ervaring kan ik enkel zeggen dat een helm deel zou moeten uitmaken van de standaard uitrusting van elke fiets."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten